---------------Af Louise Staugaard Mortensen--------------Lars Heiberg er gået på opdagelse i forældre og bedsteforældres hjem.

Af: Af Morten Friis Outzen, morj@berlingskemedia.dk

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget Morgen Jung (R) slog på flasken og bød fredag velkommen til gæster og den ’ophængte’ kunstner Lars Heiberg, der indtil midten af september kan opleves i Møstings Hus.

»Du har humor, og man bliver i godt humør af at se dine billeder. Der er solskin ud og du sørger på livsbekræftende vis også for solskin indenfor,« sagde formanden blandet andet.

Selv om der også er plads til et mareridt eller to i soveværelset, hvor de kødelige lyster heller ikke bliver glemt.

Fra soveværelset til køkkenet passerer man ’det røde rum’ - og her var det svært for Morten Jung præcist at beskrive, hvad der foregik.

»Ja, du vil måske selv, Lars, gerne tilføje noget?«

»Nej, tak du har beskrevet fint indtil nu - og det er såmænd bare min partifarve,« lød det med et slagfærdigt smil fra Lars Heiberg. Et portræt af en stue, en spinkel klokkestreng i akvarel, små runde ovale malerier ophængt som en samling juleplatter på væggen. Hjemmet og dets indretning er omdrejningspunkt på Lars Heibergs udstilling i Møstings Hus, der fremstår som en iscenesat maleriinstallation. En opdateret udgave af det traditionelle interiørmaleri. Absolut ikke uden humor.

De fire udstillingsrum i Møstings Hus bliver iscenesat som et hjem, med stue, soveværelse, køkken og værelse. Malerierne på væggen er ikke bare malerier, men refererer samtidig også til indretningen og de nips og genstande, der er i et privat hjem. Dermed danner hjemmet både det motiviske og det tematiske udgangspunkt i en undersøgelse af det helt almindeligt hjem, der som bekendt altid gemmer på noget ualmindeligt.

Lars Heiberg skildrer hverdagens genkendelige rum, som vi husker det fra onklens væg med rejsefotos, eller mormors stue fyldt med familieportrætter og ting fra et langt liv.

I køkkenet er der alle mulig - og umulige ting og råvarer, der sætter gang i hukommelsen. for eksempel også et billede af en dåse Jaka Bov.

En var Morten Jung ikke mente var så hyppig anvendt på Frederiksberg.

»Så på den måde bringer du også kultur ind ude fra,« sagde han med reference til at Heiberg bor på Vesterbro.

Kunstneren mente nu nok, at der var flere steder også her i kommunen, hvor man kunne finde den slags produkter i hvert fald hos den Spar Købmand på Frederiksberg Allé, hvor han ofte handler, fordi han atlier ligger lige i nærheden.

Malerierne bliver små kaotiske udsagn om de rum, der er med til at definere hvem vi er, eller gerne vil være.

Lars Heiberg (f. 1969) er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi (1995-2000) og har haft en lang række udstillinger i både ind- og udland - blandt andet Holstebro Kunstmuseum, KUNSTEN Museum of Modern Art, Aalborg, KØS Kunstmuseum, Køge m fl.

Hans malerier bevæger sig mellem det konkrete maleri med klare farver og former, og det figurative, fortællende værker.

Lars Heibergs udstilling er en del af Copenhagen Art Week og kan opleves i Møstings Hus, Andebakkestien, fra 3. august til 15. september.

Hvad: Lars Heiberg-udstilling
Hvor: Møstings Hus
Hvornår: 3. august til 15. september. Tirsdag-søndag, 11-16.
Hvordan: Fri entré alle dage.
DE FIRE RUM SOM MOTIV
LARS HEIBERG

3. august – 15. september 2013.
Tirsdag-søndag, 11-16. Fri entré alle dage.

Fernisering fredag den 2. august kl. 17-19.
Udstillingen åbnes af Formand for Kultur- og Fritidsudvalget Morgen Jung

Et portræt af en stue, en spinkel klokkestreng i akvarel, små runde ovale malerier ophængt som en samling juleplatter på væggen. Hjemmet og dets indretning er omdrejningspunkt på Lars Heibergs udstilling i Møstings Hus, der fremstår som en iscenesat maleriinstallation. En opdateret udgave af det traditionelle interiørmaleri. Ikke helt uden humor.

De fire udstillingsrum i Møstings Hus bliver iscenesat som et hjem, med stue, soveværelse, køkken og værelse. Malerierne på væggen er ikke bare malerier, men refererer samtidig også til indretningen og de nips og genstande, der er i et privat hjem. Dermed danner hjemmet både det motiviske og det tematiske udgangspunkt i en undersøgelse af det helt almindeligt hjem, der som bekendt altid gemmer på noget ualmindeligt.

Lars Heiberg skildrer hverdagens genkendelige rum, som vi husker det fra onklens væg med rejsefotos, eller mormors stue fyldt med familieportrætter og ting fra et langt liv. Men som baggrund for disse interiørbilleder ligger et abstrakt maleri, der med sine geometriske former fungerer som klangbund for det naturalistiske. De geometriske figurer bryder og får rummene til at overlappe hinanden og smelte sammen. Dermed bliver det nok portrætter af rum, men samtidig gøres der så åbenlyst opmærksom på, at det er maleri, og derved rettes fokus væk fra det fortællende og i stedet hen mod rum og rumlighed. Malerierne bliver små kaotiske udsagn om de rum, der er med til at definere hvem vi er, eller gerne vil være.

Lars Heiberg (f. 1969) er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi (1995-2000) og har haft en lang række udstillinger i både ind- og udland. bl.a Holstebro Kunstmuseum, KUNSTEN Museum of Modern Art, Aalborg, KØS Kunstmuseum, Køge m fl. Hans malerier bevæger sig mellem det konkrete maleri med klare farver og former, og det figurative, fortællende værker.

Lars Heibergs udstilling er en del af Copenhagen Art Week: www.copenhagenartweek.dk

For yderligere oplysninger se www.larsheiberg.dk. Eller kontakt Kunstnerisk leder Astrid la Cour, asla01@frederiksberg.dk, tlf.: 38210112.